Danish Seamen's Church – Danish Seamen's Church online auction 2019
Auction Ends: Apr 2, 2019 10:00 PM EDT

Books

"One Dollar Man - Historien om danskeren, der aendrede Anden Verdenskrig" by O. Sonnichsen

Item Number
272
Estimated Value
46 USD
Sold
50 USD to pm5297cd0
Number of Bids
9  -  Bid History

Item Description

"One Dollar Man - Historien om danskeren, der ændrede Anden Verdenskrig" af Ole Sønnichsen.

Book in Danish

432 pages

Hardback

"ONE DOLLAR MAN"
"One Dollar Man" er den glemte historie om cykelsmeden, der udvandrede med immigrantskib fra København i 1900 med 30 dollars på lommen. Han kæmpede sig op fra bunden af det amerikanske samfund og blev en af USA's største og bedst betalte erhvervsfolk, inden han blev hentet til Washington DC for at hjælpe præsidenten.

Den 28. maj 1940 ringede telefonen hos William S. Knudsen på kontoret hos General Motors i Detroit. I den anden ende var den amerikanske præsident Franklin D. Roosevelt på en direkte linje fra Det Hvide Hus. Han havde brug for en mand, der kunne stille sig i spidsen for den amerikanske produktion af krigsudstyr under krigen, og præsidenten havde kun én kandidat til jobbet: danskeren. For sin indsats ville han modtage én dollar om året.

William S. Knudsen havde et usædvanligt talent for at organisere mænd og maskiner. Han satte samlebåndsproduktionen i system hos Ford, skabte bilmærket Chevrolets store succes og blev øverste direktør for General Motors med 250.000 ansatte. I Washington blev han en nøglefigur under Anden Verdenskrig, hvor han som trestjernet general var med til at vende de allieredes krigsheld i kampen mod Hitler og japanerne.

"One Dollar Man" er skrevet af Ole Sønnichsen, der også skrev det anmelderroste tobinds-værk "Rejsen til Amerika". Bøgerne blev senere filmatiseret som dokumentarserie til DR K.

OLE SØNNICHSEN: JAGTEN PÅ DEN GODE HISTORIE
I oktober 2012 sad jeg på et lille arkiv i byen Blair i Nebraska langt ude på den amerikanske prærie og åbnede kasse efter kasse for at finde gamle breve og dagbøger, der kunne kaste en god historie af sig om nogle af de 350.000 danskere, der udvandrede til Amerika mellem 1850 og 1920.

Danish American Archive & Library hedder arkivet, der er drevet af en bunke frivillige med rødder i Danmark. Man skal forestille sig et rum på størrelse med en gymnastiksal, fyldt med reoler med små, sorte bokse. Jeg vidste ikke, hvad der var i boksene, så jeg begyndte fra en ende af at linde på lågene og kigge på indholdet. Nogle gange er man heldig at finde guld i form af levende beskrivelser og følelsesladede fortællinger, andre gang er det bare uinteressant, gulnede papirer, der falder fra hinanden, når man rører ved dem. 

Arbejdet tog fire dage, men jeg elskede nørderiet og fordybelsen – og fik masser af stof til det, der blev til tobindsværket ”Rejsen til Amerika”, der udkom i 2013 og 2015.

Men undervejs åbnede jeg også en kasse og fandt en lille oversigt over prominente danskere i USA i 1930’erne. Her læste jeg første gang om cykelsmeden William S. Knudsen, der udvandrede til USA med 30 dollars på lommen og endte som øverste direktør for verdens største bilkoncern, General Motors. Senere søgte jeg efter mere om ham og fandt ud af, at han også havde spillet en altafgørende rolle som chef for den amerikanske krigsproduktion under Anden Verdenskrig. Alligevel var hans historie stort set glemt både i USA og Danmark 70 år efter.

Jeg vidste på stedet, at jeg måtte skrive bogen om ham. Derfor underspillede jeg med vilje fortællingen om ham i mine udvandringsbøger – og gemte alt det gode til "One Dollar Man".

 

Item Special Note

This item must be picked up at the Danish Seamen’s Church in Brooklyn Heights, New York no later than April 30, 2019, during our opening hours or be shipped at the bidder's own expense. Shipping expenses will automatically be charged to the credit card on file. After July 1, 2019 unclaimed items will be transferred to next year’s auction.